Cultuur om de hoek

Wat is er naast de activiteiten van KEPA nog meer te doen in Almelo e.o. op het gebied van kunst en cultuur voor kinderen?

Hier vinden leerkrachten nog een aantal geschikte mogelijkheden voor het basisonderwijs. En kinderen en ouders vinden hier ideeën voor activiteiten buiten schooltijd.

Voor het primair onderwijs

Het Stadsmuseum en het Wevershuisje sluiten aan bij de discipline erfgoededucatie. Sommige galerieën zijn te bezoeken met groepen leerlingen en met de Stichting Indigo kunt u een afspraak maken als u met een groep leerlingen een van de exposities wilt bezoeken.

Voor kinderen en ouders

Hof 88, Theaterhotel en de bibliotheek

Theater Hof 88 en het Theaterhotel hebben speciale voorstellingen voor kinderen en de bibliotheek heeft een aantal keren per jaar speciale kinderactiviteiten. Op een vrije woensdagmiddag of regenachtige zondag is het misschien een idee om het Stadsmuseum, het Wevershuisje, een expositie van Stichting Indigo (in Kunsthal Hof 88) of een van onze galerieën (niet elke zondag!) te bezoeken.

Kijk ook eens op: www.uitinalmelo.nl  onder het kopje Kunst & cultuur 

Meer informatie over Cultuur om de hoek

  • Theater Hof 88, www.hof88.nl , Elisabethhof 4, 0546-850269

  • Bolletje, www.bolletjewinkel.nl ,Grotestraat Zuid 182, 0546-815911

  • Theaterhotel Almelo, www.theaterhotel.nl , Schouwburgplein 1, 0546-803000

  • Kruideniersmuseum, www.grootmoederstijd.nl , 0546-824562 of 06-13432781

  • Valerius Ensemble: schoolconcert, zie onder aanbod-cultuur om de hoek-regionaal

  • Het Wevershuisje, www.wevershuisje.nl , Kerkengang 5, 0546-852701

  • De Museumfabriek, Enschede, zie onder aanbod-cultuur om de hoek-regionaal


Kaliber Kunstenschool

Kaliber Kunstenschool, muziek en kunst voor jong en oud!

Kaliber Kunstenschool 2  Voor alles op het gebied van muziek, dans, theater en kunst moet je bij Kaliber Kunstenschool zijn. Het hele jaar kun jij je creatief uiten. Kom  
  samen zingen in een koor, spelen in een ensemble of band, improviseer er op los tijdens theater, maak een kunstwerk in onze ateliers of leer 
  een  muziekinstrument te bespelen. Voor wie graag wat nieuws wil leren, maar niet het hele jaar door tijd heeft, zijn er ook korte cursussen. 
  Deze bestaan uit 10 lessen en leren je de basis van bijvoorbeeld een instrument, portrettekenen of yoga. Ook zijn er het hele jaar door
  wisselende masterclasses, specials of workshops.

Ben je er nog niet helemaal uit wat je wilt? Vraag dan een gratis proefles aan! Dit kan via onze website of onderstaand telefoonnummer.

Kaliber Kunst en school 1
  Website: www.kaliberkunstenschool.nl
  Adres: Elisabethhof 2, 7607 ZD, Almelo
  Telefoon: 088-4868700
  E-mail: info@kaliberkunstenschool.nlBibliotheek Almelo

  Boeken lenen doe je in de bibliotheek.  Maar er is nog meer te doen, zoals:
  Kinderboekenweek
  Sinterklaas
  Voorleesdagen of de
  Kinderjury
Kijk op de website van de bibliotheek voor de actuele agenda.
www.bibliotheekalmelo.nl


Galerieën in Almelo

In Almelo zijn diverse galerieën en zelfstandige kunstenaars gevestigd, onder andere in de Doelenstraat, de Zwaluwenstraat en de Herengracht (achter het kasteel).
Neem eens contact op om te overleggen welke mogelijkheden er zijn voor activiteiten in schoolverband of vraag KEPA om advies. Een aantal van hen werkt al regelmatig met groepen kinderen, zoals het Platform Almelose Kunstenaars.
Een andere mogelijkheid om je als leerkracht te oriënteren is de jaarlijkse Atelierroute in het laatste weekend van september. Ongeveer 50 deelnemende kunstenaars houden zaterdag en zondag open atelier van 11.00-17.00 uur.
www.atelierroutealmelo.nl

Indigo exposities in Kunsthal Hof 88

                                              In Kunsthal Hof 88 organiseert Stichting Indigo  jaarlijks meerdere exposities.
  Kepa organiseert beeldende projecten in het kader van het "vaste aanbod".
  In 2018-2019 begint het project met een bezoek aan een    
  Indigo-expositie in
  Kunsthal Hof 88.
  www.indigoalmelo.nl
Stadsmuseum Almelo

  Het Stadsmuseum Almelo organiseert meerdere exposities per jaar, waarin zij een beeld geven van de geschiedenis van de voormalige Heerlijkheid   
  Almelo. Onderstaande tentoonstellingen zijn ook geschikt voor basisscholen. Een bezoek aan het stadsmuseum sluit aan bij erfgoededucatie.
  De tentoonstelling ‘Willem en Mientje trekken de schuit’ maakt deel uit van het vaste aanbod voor de groepen 5 en 6.
  In het Stadsmuseum vindt ook een deel van het project ‘Ik en de ander’ plaats .
  www.stadsmuseumalmelo.nl
Theater Hof 88

Theater Hof 88  heeft familievoorstellingen; speciale voorstellingen voor peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd.
Een bijzonder en sprankelend evenement is het Peuter/Kleuterfestival. Speciaal gericht op 2 tot 6 jarigen en hun ouders en grootouders. Er zijn mooie, gekke en bijzondere peuter- en kleutervoorstellingen te zien, het theater wordt omgetoverd in een fantastische speelplek waar de kinderen niet meer weg willen en waar je kunt meedoen aan verschillende inspirerende workshops. Het Peuter/Kleuterfestival wordt weer een gezellige en ontspannen dag voor jong en oud.
www.hof88.nl


Theaterhotel Almelo

Het Theaterhotel heeft familievoorstellingen voor verschillende leeftijden.
www.theaterhotelalmelo.nl

 

 

 

Het Wevershuisje

  Dit kleine, maar interessante, museum  staat in het centrum van Almelo aan de Kerkengang 5. Het besteedt aandacht aan oude  
  handwerktechnieken, zoals weven en kantklossen en is van oorsprong een vakwerkboerderijtje uit de 17e eeuw. De achtergevel van het pand bezit  
  nog een oude topgevel en vakwerk.
  Het is mogelijk om een demonstratie van het weefgetouw of het spinnewiel te krijgen.
  Groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak.
In het Wevershuisje vindt ook een deel van het project ‘Ik en de ander’ uit het "vrije aanbod" plaats.
www.wevershuisje.nl

 

        

Phion - Orkest - van Gelderland en Overijssel
                                2020 - 2021

Phion is hét professionele orkest van de provincie G4elderland en Overijssel. Het orkest heeft een traditie van interactieve schoolconcerten van hoge kwaliteit, die een blijvende indruk maakt op kinderen en hen actief betrekt.

Ontdek de magie van het orkest.

Meedoen, ervaren en samen muziek maken met de musici van het orkest. Dat is waar het in de projecten van het basisonderwijs om draait. Een ontmoeting met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel is een kennismaking met een nieuwe muzikale wereld waarbij je blijvende indrukken opdoet. Bij elk project ontvang je aansprekend, digitaal lesmateriaal, dat voldoet aan de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie.
De grote schoolconcerten spelen we in een concert- of theaterzaal in verschillende steden in Gelderland en Overijssel.
Is jouw klas nog te jong of is de reistijd te ver naar de concertzaal? Er zijn verschillende interactieve programma's, die we ook aanbieden op school of bij jouw theater in de buurt. Voor welk project je ook kiest, reken op verwondering, verbazing en enthousiaste gezichten bij de kinderen.

Een selectie uit het educatieve aanbod op school:

 

Lejo ontdekt het orkest


  


Edu het eendje (groep 1-2)

De liefste wens(groep 3-5)
Lejo ontdekt het orkest (groep 3-4)

Mee doe concert 1

De rivier (groep 3-4)

Waar slaat dat op?!(groep3,4 en 5-8)

Kijkje achter de schermen bij Phion(groep 4-8)

Concert voor Rafiq(groep 5 - 8)Het Raadselconcert(groep 5-8)

Op zoek naar mooie geluiden(groep 1-8)Voor meer informatie en filmmateriaal verwijzen we u graag naar onze website:
https://www.phion.nl/basisonderwijs
educatie@phion.nl
085-0230260

Phion
Van Essengaarde 10
7511 PN Enschede 

Rijksmuseum Twenthe, Roombeek Cultuurpark, De Museumfabriek


Rijksmuseum Twenthe is een museum voor beeldende kunst in Enschede, gelegen aan de rand van de wijk Roombeek.
Rijksmuseum Twenthe vormt samen met TETEM kunstruimte en De Museumfabriek (voorheen Twentse Welle) het cluster Roombeek Cultuurpark.


                                                                   Het Rijksmuseum Twenthe heeft voor alle groepen een gevarieerd aanbod.
  Het budget voor het vrije aanbod kan ook hiervoor worden gebruikt.

 
  Voor meer informatie:
  www.rijksmuseumtwenthe.nl

  info@rijksmuseumtwenthe.nl

  053-4801970Ontdekken en leren in De Museumfabriek

Museum TwentseWelle is een museum waar de toekomst wordt ontdekt. Door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. In het museum is de verbeelding aan de macht. De tentoonstellingen in De Museumfabriek inspireren jong en oud om te leren en zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Dat kan in de fabriek.De historische collecties van De Museumfabriek zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’. De Museumfabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De Museumfabriek is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. De Museumfabriek is de academie van verbeelding.

Bij een bezoek aan De Museumfabriek zie je hoe mens en natuur zich in wisselwerking met elkaar ontwikkelen. Van jagen en verzamelen tot de opkomst van de industrie en technieken van deze tijd. Een bezoek aan het museum is een reis door de tijd met behulp van bijzondere installaties en één van de grootste vitrines van Europa. Van een historische mammoet tot de ontwikkelingen in de moderne maatschappij zoals de scootmobielsimulator en de nanotechnologie. In het museum valt veel te ontdekken over de Twentse geschiedenis, het heden en de toekomst. Het museum is een samenvoeging van de collecties van het Natuurmuseum, het textielmuseum Jannink en het Van Deinse Instituut. De wisselwerking van natuur, cultuur, techniek en kunst is hierbij de leidraad en vormen de basis van het museum. Twentse Welle is gevestigd in het oude fabriekscomplex van de familie Rozendaal, een oude textielfabriek, in Enschede. Bij binnenkomst kan gelijk de verbintenis met de geschiedenis aanschouwd worden, waarbij de nieuwe muur overgaat in de oude fabriekswanden naar buiten toe.
www.demuseumfabriek.nl
info@demuseumfabriek.nl
053-4807680

Roombeek Cultuurpark


www.roombeekcultuurpark.nl
Kijk op deze site in het rolmenu: voor wie? Kies daarna voor basisonderwijs.
053-4801970


 


 

Het Rijksmuseum in Amsterdam 2020-2021

Rijksmuseum Amsterdam  We heten u en uw leerlingen van harte welkom in het Rijksmuseum! Boek één van schoolprogramma’s en beleef samen het leukste     
  onderwijsaanbod sinds de middeleeuwen.
  Bij elk programma is lesmateriaal voor in de klas.
  Alle informatie is te vinden op www.rijksmuseum.nl.
  Daar kunt u ook terecht voor de museumbus.
  info@rijksmuseum.nl
  020-6747000
 

Cinekid 2020 - 2021 
     

 


 

 

 

 

 

Cinekid zet zich al 30 jaar in om de productie van kwalitatieve media voor kinderen te stimuleren, om hen actief deel te laten nemen aan media en ze een bijdrage te laten leveren in de creatie hiervan. Met als doel de media-ontwikkeling van kinderen te begeleiden, hen met een kritische blik media te laten ervaren en hun wereldbeeld te verbreden.

Cinekid Festival 
Cinekid organiseert jaarlijks in de herfstvakantie het Cinekid Festival voor de jeugd (4-14 jaar) op de Westergasfabriek in Amsterdam en in ruim 35 filmtheaters door heel Nederland. Dit unieke evenement omvat alle aspecten van de media-industrie voor jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses. Cinekid vertoont gemiddeld 150 bijzondere films en tv-programma's en creeërt met de meest innovatieve tools, games, installaties en apps, de grootste digitale speeltuin van de wereld: het MediaLab

 "...Iedere leerling én leerkracht, zowel op de middelbare als basisschool zou elk jaar naar het MediaLab van Cinekid moeten gaan om de rijkdom van de nieuwe content te ervaren. Zo ziet het klaslokaal van de toekomst er uit. Zie je het voor je, met je klas in de Birdly tijdens de aardrijkskundeles?”  - Remco Pijpers (Kennisnet/Mijn Kind Online)

Cinekid Projecten

Gedurende het jaar zet Cinekid zich in voor de media-ontwikkeling van kinderen met tal van projecten waaronder 300 workshops per jaar onder leiding van professionele begeleiders, samenwerkingen met scholen en musea en de app voor ouders en kinderen: Cinekid AppLab

"Cinekid weet altijd op speelse, grappige en creatieve wijze kinderen te binden aan kunst, cultuur en educatie"  - Het Kröller-Müller Museum

Mei 2018  www.cinekid.nl
  educatie@cinekid.nl
  020-5317895